+40 771 446 243 OFFICE@SOFT-LAB.RO

SOFTLAB

Cum evolueaza internetul acum

iT news August 21, 2018

Evolutia internetului a fost imprevizibila pana acum si promite sa fie cel putin la fel de imprevizibila de acum inainte. Nimeni nu isi imagina cu 10 ani in urma ca vom face cumparaturi pe intenet si vom petrece atat de mult timp in retea datorita unor telefoane mobile. Evolutia internetului a fost incredibila in ultimii 25 de ani. Totul a fost posibil datorita avansului extraordinar al tehnologiei, dar si datorita ieftinirii dispozitivelor de pe care poate fi accesat internetul.

In urma cu 5 ani, de exemplu, telefoanele inteligente performante aveau un pret mult mai mare decat acum si nu erau accesibile chiar oricui. Practic, din 2008 a inceput explozia folosirii internetului pe dispozitive mobile. Webdesignerii au inceput sa acorde o atentie tot mai mare site-urilor cu interfata mobile-friendly. Tot ce exista acum pe internet trebuie sa se adapteze dispozitivului folosit de utilizatori. Ei vor sa aiba parte de aceeasi experienta placuta indiferent daca acceseaza un site pe un telefon, o tableta sau un laptop.

Ce ne asteapta in viitor?

Acum, tendinta marilor giganti ai internetului este de a-l face disponibil pentru intreaga lume. Sunt investite multe miliarde de dolari in programe prin care sa se ofere acces la Wi-Fi chiar si in tarile africane cele mai izolate, unele dintre ele subdezvoltate. Planurile in aceasta privinta sunt inca departe de a se concretiza in ceva viabil, insa nu se stie ce ne va aduce viitorul. Practic, cu cat mai multi utilizatori acceseaza internetul, cu atat mai mult cresc si veniturile celor de la Google, Apple, Facebook sau Yahoo! (ca sa dam doar cateva exemple).

Nici cei din trecut nu puteau anticipa cum va evolua internetul dar nici noi nu putem sti cu exactitate cum va fi mediul online in 20-30 de ani, de exemplu. In stiinta, internetul va avea un cuvant greu de spus. La fel si in medicina. Doctorii vor putea utiliza dispozitive foarte mici pe care le vor implanta pacientilor lor cu scopul de a urmari evolutia starii lor de sanatate. Astfel, preventia va fi dusa si ea la un alt nivel, caci vor putea fi prevenite numeroase boli precum diabetul sau cancerul.

Internetul nu va aduce numai beneficii omenirii. Guvernele deja fac tot posibilul sa isi urmareasca cetatenii peste tot si sa ii tina sub control, totul fiind mascat ca prevenire a terorismului si aparare impotriva amenintarilor de securitate. Vom fi observati peste tot si se va sti in orice moment unde suntem. Deja se face acest lucru, daca ne gandim ca telefoanele mobile stiu tot ce facem, ce scriem in mesaje sau pe retelele de socializare si chiar ce consumam zi de zi. E greu sa scapi in zilele noastre de aceste consecinte foarte neplacute ale tehnologizarii excesive.

Va asigura Facebook-ul internet gratuit in tarile sarace?

Cei de la Facebook vor sa cucereasca lumea odata cu internetul. Ultima lor miscare este orientata spre tarile africane, acolo unde este o piata in crestere, care inca nu a fost exploatata la potentialul ei maxim. Co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anuntat in nenumarate randuri ca vrea sa conecteze intreaga lumea la Facebook si are planuri mari pentru a realiza acest lucru. El este de parere ca acesta este un drept fundamental al fiecarui om de pe planeta noastra.

In prezent, gigantul american testeaza mai multe posibilitati tehnice prin care poate pune in practica acest plan maret. Ele implica un satelit special lansat pentru a oferi conexiune la internet locuitorilor "continentului negru", dar si testarea unor drone speciale, alimentate cu energie solara, ce pot transmite semnalul Wi-Fi peste tot in Africa, chiar si in regiunile desertice. Au aparut si contestari ai acestui plan de digitalizare a Africii. Unii spun ca totul este doar un plan de a transforma numeroase tari de pe acest continent in adevarate colonii.

In tarile dezvoltate, gigantii internetului nu mai au o piata care sa le ofere un teren prea generos pe care ei sa isi dezvolte afacerile si mai mult. In schimb, tarile sarace pot fi o adevarata mina de aur pentru Facebook, Google sau Yahoo! Ramane de vazut daca planurile lor vor da roade si daca investitia uriasa de care e nevoie va putea fi recuperata intr-o perioada de timp optima.

SOFTLAB

OFFICE@SOFT-LAB.RO
...

AGENTIE CREATIVA CU PASIUNE PENTRU DESIGN

Echipa de profesionisti va ajuta la promovarea afacerii dvs., realizarea de aplicatii, optimizare seo, creare site.

SOFTLAB

Social